Nieuwe regels voor giften en samenwonen op proef

Vanaf 1 juli 2023 veranderen de regels voor giften en samenwonen. Giften tot € 1200 worden niet meer van de bijstand afgetrokken en koppels kunnen 6 maanden samenwonen op proef zonder dat dit de hoogte van hun uitkering verandert.

Giften

Helpt een bekende of familielid u wel eens met het betalen van uw rekeningen? Krijgt u wel eens geld om de maand door te komen? Of krijgt u wel eens een tas met boodschappen cadeau? Als u deze dingen niet terug hoeft te betalen of er iets voor terug hoeft te doen, zijn het giften. Als u een uitkering ontvangt, dan moet u giften melden bij Ferm Werk.

Vanaf 1 juli 2023 gelden nieuwe regels voor giften. U mag per jaar een bedrag van € 1200 aan giften ontvangen, zonder dat dit van uw uitkering afgetrokken wordt. U moet alle giften wel doorgeven aan Ferm Werk

Samenwonen op proef

Onze gemeenten hebben besloten om samenwonen op proef mogelijk te maken voor mensen in de bijstand. Dat gaat per 1 juli 2023 in. Vanaf dan kunt maximaal een half jaar ontdekken of samenwonen voor u en uw partner werkt. In die eerste periode wordt de bijstand niet aangepast en kunt u allebei uw woning aanhouden. Pas als u besluit samen te blijven wonen, wordt ook de bijstand aangepast.

Om te kunnen samenwonen op proef, heeft u wel toestemming nodig van Ferm Werk. Nu er een akkoord is, moet hiervoor één en ander worden voorbereid. Daar zijn we nu druk mee bezig. Binnenkort delen we meer informatie hierover. 

Meer informatie

Meer informatie over deze en andere regels van de bijstandsuitkering vindt u op deze pagina