Vakantie en verblijf in buitenland

Af en toe even eruit willen we allemaal. Of misschien wilt u op bezoek bij familie in het buitenland. Voor het recht op uitkering geldt de voorwaarde dat u in Nederland verblijft. Als u naar het buitenland gaat, verandert die situatie dus. Natuurlijk mag u ook als u een bijstandsuitkering heeft naar het buitenland. Wel zijn er een paar simpele regels waar u zich aan moet houden.

U leest er hier meer over.

Verblijf in het buitenland

Voor het recht op uitkering geldt de voorwaarde dat u in Nederland verblijft. Als u in het buitenland bent dan wijzigt die situatie dus. Daarom zijn hier wettelijke regels voor gemaakt. In totaal mag u 28 dagen per kalenderjaar (dus van 1 januari tot en met 31 december) in het buitenland zijn. Het maakt niet uit wat hiervoor de reden is.
Tijdens deze 28 dagen houden we er rekening mee dat u zich niet altijd aan alle regels kunt houden. We gaan er wel vanuit dat u onze brieven en e-mails leest.
U kunt de 28 dagen in stukjes opnemen, als het totaal aantal dagen maar niet meer is dan 28. Het is niet toegestaan de maximale periodes van twee jaar (4 weken in december en 4 weken in januari) aan elkaar vast te plakken.

Laat ons minimaal 4 weken voor vertrek weten dat u plannen heeft om naar het buitenland te reizen. Gebruik hiervoor het juiste formulier. U krijgt altijd een schriftelijk antwoord.

LET OP: als u door zaken die met corona te maken hebben (bijvoorbeeld verplichte quarantaine of het sluiten van grenzen) meer dan 28 dagen weg bent, dan heeft dit gevolgen voor uw uitkering. Check de geldende regels dus goed voordat u een reis gaat plannen. 

Heeft u een gezinsuitkering? Dan moet uw partner zijn/haar vakantie ook aan ons doorgeven. Gaat u samen weg, dan kunt u 1 formulier invullen. Zijn de vakantieperiodes verschillend, dan moet u het ook apart melden met een eigen formulier.

Uw vakantie plannen

Zit u op school of volgt u een cursus in verband met inburgering of re-integratie, ga dan op vakantie wanneer er geen cursus of school is. Overleg met uw vaste contactpersoon als u niet precies weet wat u wel/niet kunt doen.
Als u door uw vakantie uw inkomstenformulier niet op tijd kunt inleveren, doe dit dan op de 1e dag na uw thuiskomst. Geef dit ook vooraf door aan uw vaste contactpersoon.

Vakantie in het buitenland

Bewaar bewijsstukken van uw verblijf in het buitenland, bijvoorbeeld de reservering van uw vliegticket. Ferm Werk kan dit opvragen om te controleren welke periode u in het buitenland bent geweest.

Vakantie in Nederland

Gaat u op vakantie, maar blijft u in Nederland? Ook dan is het goed dat u dat aan ons doorgeeft. Wij weten dan dat u niet thuis bent als we langs willen komen.

U kunt het aanvraagformulier verzoek verblijf in het buitenland downloaden via de website of telefonisch aanvragen bij uw consulent. In alle gevallen bent u verplicht om wijzigingen in uw situatie door te geven. Als u niet weet wat u moet melden: vraag het ons altijd!