Ik wil inburgeren

U bent in Nederland aangekomen en wilt hier een nieuwe start maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. U moet wennen aan een nieuw land en veel nieuwe dingen leren. Daarom helpt Ferm Werk u, samen met andere organisaties in de gemeente.

Het doel van inburgeren is dat u zo snel mogelijk kunt meedoen in Nederland.

  • U leert de Nederlandse taal.
  • U leert hoe Nederlanders wonen, werken en leven. Dit onderdeel heet de Participatieverklaring.
  • U doet mee in Nederland, via betaald werk of andere activiteiten.

Heeft u genoeg geleerd, dan moet u het inburgeringsexamen doen. Nadat u bent geslaagd voor dit examen, bent u officieel ingeburgerd.

Inburgeren voor 1 januari 2022

Kreeg u uw verblijfsvergunning vóór 1 januari 2022? Lees dan op www.inburgeren.nl hoe u moet inburgeren.

Inburgeren na 1 januari 2022

Kreeg u uw verblijfsvergunning na 1 januari 2022, lees dan verder op deze pagina.

Ferm Werk nodigt u uit voor een gesprek. U spreekt met uw contactpersoon over uw achtergrond, talenten en uw doelen in Nederland. Bijvoorbeeld: wat voor werk heeft u gedaan? Waar bent u goed in? En wat wilt u graag? U moet ook een taaltoets doen.

Daarna maakt u samen een persoonlijk plan. Dit heet het Plan Inburgering en Participatie (PIP). In het plan staan de doelen die u gaat halen. Bijvoorbeeld welke cursussen u gaat doen. En hoe goed u Nederlands gaat leren.

Inburgeren duurt ongeveer 3 jaar.

Bent u asielmigrant?

De gemeente betaalt uw inburgering. De gemeente betaalt ook de eerste 2 pogingen voor elk examen. U kunt geen geld lenen bij DUO.

Bent u gezinsmigrant of overige migrant?

U betaalt zelf uw inburgering. Misschien kunt u een lening krijgen bij DUO

Als nieuwkomer in Nederland moet u meestal inburgeren. U heeft een brief van DUO gekregen als dat zo is. Tijdens het inburgeren leert u de Nederlandse taal maar ook van alles over hoe het werkt in Nederland, en hoe u zich hier thuis kunt voelen. 

Moest u beginnen met inburgeren op of na 1 oktober 2017? Dan volgt u ook het Participatieverklaringstraject. U leert hoe de samenleving in Nederland werkt. En u ondertekent de participatieverklaring. Samen heet dit het participatieverklaringstraject. Daarmee verklaart u dat u mee wilt doen in onze samenleving. En dat u respect hebt voor wat belangrijk is in Nederland.

Meer informatie over de participatieverklaring leest u op deze pagina.

Op de website www.inburgeren.nl vindt u meer informatie over inburgeren en wat dat precies inhoudt.

U kunt met vragen ook contact opnemen met Ferm Werk.