Dyslexie Tekst formaat AAA

Voorschot

Hebt u een bijstandsuitkering aangevraagd? Dan krijgt u automatisch een voorschot 4 weken na uw aanvraag. Als u jonger bent dan 27 jaar is dit 8 weken na uw melding. Kunt u aantonen dat u in geldnood zit? Bijvoorbeeld omdat u geen boodschappen meer kunt doen. Dan kunt u zelf eerder een voorschot aanvragen. Met het voorschot overbrugt u de tijd tussen uw aanvraag en ons besluit of u een uitkering krijgt.

Aanvraag moet compleet zijn
U moet er ook voor zorgen dat uw aanvraag op tijd helemaal compleet is. Als het vrijwel zeker is dat u recht hebt op een uitkering, krijgt u ongeveer vier weken na uw aanvraag automatisch een voorschot. U krijgt dan minimaal 90% van het bedrag waar u waarschijnlijk recht op hebt. Zolang de afhandeling van uw aanvraag loopt, krijgt u om de vier weken een voorschot. Hebt u na vier weken nog geen voorschot gekregen? Neem dat contact op met uw consulent.

Geen voorschot
Er zijn uitzonderingen waarbij Ferm Werk u geen voorschot verstrekt:

  • bij de aanvraag is al duidelijk dat u geen recht op een bijstandsuitkering heeft;
  • u heeft de gegevens waar Ferm Werk om heeft gevraagd nog niet, niet tijdig of onvolledig verstrekt en dat is u te verwijten.
  • u werkt onvoldoende mee bij de behandeling van uw aanvraag;
  • Ferm Werk heeft een besluit genomen uw aanvraag.

Ingangsdatum
Het voorschot wordt berekend vanaf de dag dat u zich bij Ferm Werk gemeld heeft om een uitkering aan te vragen. Deze aanmelddatum geldt ook als ingangsdatum van uw uitkering.

Terugbetalen
U moet het voorschot altijd terugbetalen. Als u een uitkering gaat ontvangen, verrekent Ferm Werk het voorschot met uw eerste bijstandsuitkering. Als blijkt dat u toch geen recht heeft op een bijstandsuitkering moet u terugbetalen wat u is voorgeschoten.