Dyslexie Tekst formaat AAA
Foto website

"Een contract zit er zéker in als meneer zo doorgaat"

Nazeeh_ met_collega's

In de gehele technische branche staat men te springen om personeel. Het schaap met de 5 poten is moeilijk te vinden, gemotiveerde werkzoekenden die ouderwets hun handen uit de mouwen willen steken zijn schaars, het aantal jongeren dat passend technisch onderwijs volgt kan een impuls gebruiken, kortom op dit gebied wordt “omdenken” noodzakelijk. Want wat is er dan wél te vinden en hoe wordt die persoon een gewaardeerde medewerker? Eind augustus benaderde Rob Louwer van Installatie Techniek Louwer (ITL), Sabrina van den Hoek Accountmanager Werkgeversdienstverlening bij Ferm Werk, om te bespreken welke werkzoekenden uit de gemeente Oudewater bij zijn bedrijf kunnen passen.

Sabrina had een aantal weken ervoor meneer Nazeeh ontmoet tijdens een van de bijeenkomsten ‘Op weg naar werk’ bij Ferm Werk en dacht gelijk: met zijn werkverleden moet er toch wel ergens een plekje voor hem zijn? "Maar zoals de ervaring leert bij de meeste statushouders die ik gesproken heb, kunnen er nogal wat zaken in de weg staan voor er sprake is van een match met de werkgever. Zo is er het gebrek aan kennis van de Engelse en Nederlandse taal, het niet fulltime beschikbaar zijn wegens verplichte inburgering, niet in het bezit van een rijbewijs dat hier geldig is, maar vooral ook de moeite die het kost om wegwijs te raken in de stad waar ze gehuisvest worden en het vinden van de juiste school voor kinderen.”

“Dan kun je 2 dingen doen, wachten tot ze de taal volledig spreken en dan pas beginnen met een traject richting werk, óf zo snel mogelijk een weekprogramma bieden waarin naast inburgering ook een werkervaringsplek of vrijwilligerswerk gezocht wordt, Ferm Werk begeleidt hierin," aldus Sabrina.

Naast de begeleiding van Steunpunt Vluchtelingen Groene Hart en taalmaatjes,  zorgt Ferm Werk voor een individueel traject richting werk. De begeleiding vanuit Ferm Werk is gericht op enerzijds het in beeld brengen van de kandidaat en anderzijds het ervaren en ontwikkelen. Hierbij gaat het onder andere om het in beeld brengen van competenties en vaardigheden, van wensen en (on)mogelijkheden, arbeidsoriëntatie en het opdoen van werkervaring. Ook extra taalondersteuning en trainingen zoals: jezelf presenteren, begeleid solliciteren en VCA zijn hier onderdeel van.

"Het leukste is natuurlijk om bij een bedrijf ervaring op te doen wat aansluit bij de vaardigheden of ambitie van betreffende persoon, ik heb meneer Nazeeh daarom gelijk gebeld en ben met hem samen bij Rob Louwer geweest. ITL heeft zijn deuren open gezet voor deze man."

Rob vertelt: "Ik zie potentie in Nazeeh. Door hem de werkzaamheden te laten ervaren en gewoon mee te doen, ontdekken we vanzelf wat hij kan! De aankomende maanden kan hij 2 dagen in de week meelopen met een monteur, het vak leren, zijn taal verbeteren en het mooiste misschien nog wel: meer Oudewaternaren ontmoeten! Meneer Nazeeh is nu bijna 3 maanden bezig en is al een gewaardeerde collega. Hij heeft laten zien dat hij de werkzaamheden onder de knie heeft. Zodra hij zijn inburgering heeft gehaald en zijn beschikbaarheid vergroot is, ligt het contract voor hem klaar!"

Een goed voorbeeld doet volgen! Mocht u ook de kansen en mogelijkheden willen bespreken? Neem dan contact op met Ferm Werk 0348 – 497000 en vraag naar een van de accountmanagers.

 

Louwer